Wykonanie
Pami ętacie, jak przy torcie
brzoskwiniowym topliśmy batoniki Milky Way? Dzisiaj przyszła
pora na topienie Michałków. Wszak wiosna już tuż-tuż i nie zawsze musi być to Marzanna, prawda? ;-) Dzisiaj walijskie święto, więc i okazji do uśmiechu jakby trochę więcej. I przede wszystkim weekend!Babeczki są niesamowite. Tak mocno
kakaowe, że prawie
czekoladowe. Z zatoponymi w cieście kawałeczkami Michałków i pysznym kremem z ich udziałem. Wykorzystałam do przepisu białe Michałki, które nie smakują mi aż tak mocno jak tradycyjne, i to był dobry pomysł, by znikły z szafki ;-). Na weekend przymierzam się do
tortu z takim samym motywem... :-).Składniki na około 11 babeczek:120 g
masła110 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka150 g
mąki pszennej np. tortowej50 g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
likieru kawowego (45 ml)120 g białych "Michałków", z grubsza posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
kakao, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą
mąkę z proszkiem i
kakao, wymieszać szpatułką. Wlać
likier kawowy, posiekane Michałki i wymieszać.Formę do muffinek (wielkość klasyczna) wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając je do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem michałkowy:500 ml
śmietany kremówki 36%140 g białych "Michałków", pokrojonych na mniejsze kawałki
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Podgrzać. Dodać pokrojone "Michałki" i podgrzewać, mieszając, do ich rozpuszczenia.Zdjąć z palnika, lekko wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.Zimny krem przed samym podaniem babeczek ubić na sztywno (końcówką do ubijania
białek). Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) i udekorować babeczki. Oprószyć drobno posiekanymi
solonymi orzeszkami ziemnymi.Uwaga: krem jest delikatny, więc należy dekorować przed samym podaniem. Później babeczki przechowywać w lodówce.Smacznego :-).