Wykonanie
Składniki:*na zaczyn- 70g
mąki pszennej- 70ml letniej
wody- 1/4 łyżeczki
suszonych drożdży*pozostałe- 270g
mąki pszennej- 130ml letniej
wody- 1,5 łyżeczki
soli- 1,5 łyżeczki
kurkumy- 250g musu z dyni- 50g pieczonej dyni- 2g
suszonych drożdżySposób przygotowania:1. Wieczorem wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 8-12 godzin.2. Aby przygotować pieczoną
dynię i mus, należy pokroić średnią
dynię w kostkę (jeśli jest to typ hokkaido nie trzeba obierać ze skóry). Następnie mieszamy ją z odrobiną
oliwy i wykładamy na blaszkę, wyłożoną folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30 min. (do miękkości). Potrzebną ilość upieczonej dyni miksujemy na mus oraz odmierzamy
dynię w kawałkach.3. W misce łączymy ze sobą zaczyn, mus z dyni, kawałki dyni,
mąkę,
wodę,
drożdże,
sól i
kurkumę, wyrabiamy ciasto przez ok. 6 min., przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz.4. Po tym czasie wyrabiamy ciasto, można podsypać odrobiną
mąki, formujemy podłużną
bagietkę i układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
mąką, ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godz.5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, na ok. 25 min., aż
bagietka się zarumieni, studzimy na kuchennej kratce.Inspiracja:smakowitychleb