Wykonanie
Składniki:*na
krakersy- 1 szklanka
płatków owsianych błyskawicznych Melvit Secret Family- 1/2 szklanki
otrębów owsianych lub pszennych- 1/2 łyżeczki
soli- 1 łyżeczka
suszonego oregano- 1 łyżeczka suszonej
bazylii- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich- 4 łyżki
mąki pełnoziarnistej- 4 łyżki
oleju, najlepiej lnianego- 2
jajka- 100g
fety*na sos warzywny- 3 średnie
pomidory- 1 średnia
cukinia- 1 mała
żółta papryka- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku-
natka pietruszki-
oliwa do smażenia-
sólSposób przygotowania:1. W misce mieszamy
płatki owsiane z
otrębami,
solą,
mąką i
ziołami.2. W drugiej misce ubijamy
olej z
jajkami, dodajemy suche składniki oraz pokruszony
ser feta, dokładnie mieszamy łyżką lub ręcznie.3. Masę owsianą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Ściągamy papier z wierzchu. Po wyrównaniu
boków wycinamy prostokąty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min.4. Na
oliwie podsmażamy posiekaną
cebulę,
czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę
paprykę.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do
papryki dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię (wycinamy ze środka ziarna) oraz
pomidory, smażymy do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec wsypujemy posiekaną
pietruszkę, przyprawiamy do smaku
solą.5. Gotowe
krakersy podajemy z warzywnym sosem. Smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska!

