Wykonanie
Składniki:- 2
pory- 1 duża
marchew- 1
korzeń pietruszki- kawałek
selera- 1
cebula- 5-6
ziemniaków- ok. 1,5 litra
warzywnego bulionu-
natka pietruszki- ok. 100ml kwaśnej
śmietany-
oliwa do smażenia-
sól i
pieprz- 3
białe kiełbasySposób przygotowania:1.
Marchew,
selera,
pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach,
cebulę i
pory siekamy.
Kiełbasy kroimy w plasterki, a obrane
ziemniaki w kostkę.2. W garnku na
oliwie podsmażamy
cebulę,
pory, starte warzywa oraz
kiełbasę, następnie całość zalewamy
bulionem. Po kilku minutach dodajemy
ziemniaki i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Przed podaniem zupę hartujemy
śmietaną, posypujemy
natką pietruszki, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.