Wykonanie
Składniki:- 2 podwójne
filety z kurczaka- 2
pomidory- ok. 200g
sera mozzarella-
sól i
pieprz-
oliwa do smażenia- 1/2 szklanki
mleka- 2 puszki
kukurydzy- 2 ząbki
czosnku- 800g obranych
ziemniaków- 120ml
śmietany 30%- 80g
masła- 2 łyżki posiekanej
bazyliiSposób przygotowania:1.
Kukurydzę odsączamy, dodajemy posiekany
czosnek,
mleko i miksujemy na gładko.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gotowe odcedzamy i ugniatamy. Na końcu
kukurydzę łączymy z
ziemniakami,
bazylią,
śmietaną i
masłem, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.2.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą i
pieprzem, smażymy na rozgrzanej
oliwie.3. Do naczynia żaroodpornego układamy puree ziemniaczano-kukurydziane, następnie kładziemy usmażonego
kurczaka. Na każdym kawałku
mięsa układamy plasterek
pomidora i
mozzarelli.4. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 15 min, aż
ser się rozpuści.