Wykonanie
Bardzo lubię zapiekanki jako dania obiadowe. Zazwyczaj sporo przy nich pracy, ale efekt okazuje się być wart zachodu. Dziś inspirację obiadową znalazłam w Kuchni Lidla . :-) Tłuste składniki zamieniłam na mniej tłuste, wyszło bardzo smacznie, polecam!
Część
mięsna:2
filety z kurczakakulka
mozarelli2
pomidoryolej do smażenia
sól,
pieprzPuree:500g
ziemniakówpuszka
kukurydzy2 ząbki
czosnku1/4 szklanki
mlekapół szklanki
śmietanki 12%15g
masłasól,
pieprz,
bazylia1.
Ziemniaki obieramy, kroimy na części i gotujemy do miękkości.
Kukurydzę odsączamy z zalewy i wraz z
mlekiem i
czosnkiem blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.
2.
Filety z kurczaka kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Oprószamy
solą i
pieprzem, smażymy na patelni do momentu aż przestaną być surowe.
Mozarellę i
pomidory kroimy w plastry. Odstawiamy.
3. Ugotowane
ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z
kukurydzą, dodajemy
śmietankę,
masło,
bazylię, doprawiamy
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi
pomidorami oraz plastrami
mozarelli. Całość solimy i
pieprzymy.
5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15-20 minut.