Wykonanie
Jak obiecałem, wrzucam propozycje wykorzystania małego
chrzanowego wynalazku. Przystawka jest prosta i całkiem szybka w wykonaniu, idealna na jeden szybki kęs na imprezie :)Składniki:naleśniki (proporcje na ok. 10, wystarczą do przepisu 2):szklanka
mąki1
jajkoszczypta
soliłyżeczka
oliwy2/3 szklanki
mlekatrzy paski
galaretki chrzanowej długiej na ok. 10 cm i szerokiej na 2 cm10 dkg
wędzonego łososia pokrojonego w cienkie plastry
kopereksok z cytrynyPrzygotować naleśniki:Do
mąki dodać
sól,
olej i
jajko i dobrze rozmieszać trzepaczką. Stopniowo, porcjami, dodać
mleko, dobrze mieszając, tak aby nie powstały grudki. Ciasto powinno
mieć konsystencję średnio gęstej
śmietany. W razie potrzeby dodać więcej
mleka. Odstawić na pół godziny. Teflonową patelnie lekko nasmarować pędzelkiem z
oliwą. Chochelką nabierać ciasta i wylewać na patelnię, smażąc cienkie naleśniki.Przygotować roladki:
Galaretkę chrzanową pokroić w długie paski. Ułożyć na wystudzonych naleśnikach
łososia i
galaretkę (jak na zdjęciu poniżej). Posypać
koperkiem i skropić
sokiem z cytryny. Zawinąć. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Do podania powbijać w roladki wykałaczki.Smacznego :)
