Wykonanie
Kupiliśmy słoiczek papryczek
piri-
piri i
fasolę pinto. Skuszeni zdjęciem na etykiecie. Miały być śliczne nakrapiane
fasolki. Po otwarciu puszki okazało się, że są śliczne
fasolki, ale bez kropek. Szybki risercz wykazał, że w wyniku obróbki cieplnej
fasola traci kropki. No trudno, niezrażeni tym postanowiliśmy dalej podążać w kierunku kuchni meksykańskiej. Tym razem z lekkim skrętem w kierunku tex-mex. Z podanej ilości składników wyszły 4 tortille, a reszty użyliśmy następnego jako sosu do
ryżu - została ok. połowa, czyli można przyjąć, że farszu wystarczy na 8 tortilli.PS. Nawet bez kropeczek,
fasolki pinto są pyszne :)Składniki:300 g
schabu300 g
pieczarekduża
zielona paprykaduża
czerwona paprykaok. 150 g
kukurydzy z puszkipuszka
fasoli pintoszklanka passaty pomidorowej1 papryczka
piri-
piri z zalewy (bez błon i pestek)pół łyżeczki suszonej
bazyliiząbek
czosnkusól,
pieprzoliwiaSos jogurtowy:trzy łyżki
jogurtu greckiegołyżka posiekanej
miętysól i
pieprzDo podania:tortille pszenne
sałata rzymskaopcjonalnie:
ser żółtySchab umyć, oczyścić, pokroić na kotlety, a następnie w paski.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
Papryki umyć, oczyścić i pokroić w paski.
Fasolę odcedzić i opłukać.
Czosnek posiekać drobniutko, podsmażyć na
oliwie. Kiedy będzie złotawy, dodać
schab i smażyć aż się zrumieni, dodać
pieczarki i
paprykę, doprawić
solą i
pieprzem i smażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając jeszcze 5 minut. Następnie zmniejszyć ogień i dodać pozostałe składniki i dusić aż
papryka zmięknie, a sos będzie bardzo gęsty. Uwaga, danie wyjdzie dość ostre. W międzyczasie wymieszać składniki sosu i posiekać
sałatę w cienkie paski (przypominam, że
sałata rzymska jest świetna do takich potraw, bo bardzo dobrze znosi wyższe temperatury i sflaczeje).Tortille przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na środek nałożyć dużą łyżkę gorącego farszu, zagiąć dolny brzeg, można lekko podsypać tartego
sera i założyć boki, górny brzeg zostawić wolny. Jeśli do podgrzania tortilli używamy patelni grillowej (tak jak ja), położyć złożoną tortillę na patelni na kilka sekund żeby się zapiekła ("złożoną" stroną do dołu) - wtedy na 100% nie rozpadnie się. Do gotowej tortilli dołożyć jeszcze farszu (zmieści się całkiem sporo), dodać
sałaty i polać sosem.