Wykonanie
Zachciało mi się prawdziwego tex-mexa. No to zrobiłam najprawdziwszego z prawdziwych -
chilli con carne. Wyszło ostrrre, mimo że wyjęłam z papryczek pestki. Zamiast
mięsa mielonego można użyć drobno siekanego, można dodać inną
fasolę. Wszystko zależy od inwencji.
Składniki:400 g mielonej
łopatki wołowejpuszka
fasoli pintopuszka
pomidorówczerwona paprykaszalotka2 ząbki
czosnku2 papryczki
piri piri z zalewypół łyżeczki
chilli w płatkach1/3 łyżeczki kuminu1/3 łyżeczki mielonej
kolendry1/3 łyżeczki
słodkiej papryki200 ml
wody lub
bulionusól,
pieprzoliwaDo podania:pszenne tortille lub
ryżjogurt naturalny lub kwaśna
śmietanaświeża
kolendraSzalotkę,
czosnek i
piri piri drobno posiekać i usmażyć aż
czosnek będzie brązowawy na 2 łyżkach
oliwy (z
piri piri wyciągnąć pestki). Dodać
mięso mielone i smażyć na mocny ogniu aż będzie brązowe, następnie dodać
pomidory i
wodę, dusić ok. 30 minut - aż z
pomidorów powstanie sos, a
mięso będzie miękkie.
Fasolę odcedzić i opłukać,
paprykę umyć i pokroić w sporą kostkę. Dodać do
mięsa, doprawić i dusić aż
papryka zmięknie. Można podać w miseczce, w towarzystwie
ryżu lub tortilli lub odparować nieco sos i użyć jako farszu do tortilli.