Wykonanie
Sałatkę jajeczną robiłam po raz pierwszy w minione Święta Wielkanocne. Przyznam, że sama byłam zaskoczona jej delikatnością i smakiem. Zniknęła ze stołu w jeden dzień. No i jest idealna na każde spotkanie w grupie ludzi, jako zimna przekąska. A z racji zawartości
jajek została podana w Wielkanoc.Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.

Składniki:- 6
jajek ugotowanych na twardo,- 1 puszka
groszku konserwowego,- 1
cebula,- 1 słoik
pieczarek w zalewie,- pęczek
koperku,- 1/2 szklanki
majonezu,- liście
sałaty,- 4
jaja przepiórcze ugotowane na twardo,- plaster
wędzonego łososia (ze względu na koszty można z niego zrezygnować),-
sól i
pieprz do smaku.Sposób wykonania:Dokładnie odsączony
groszek łączymy z
majonezem i posiekanymi
pieczarkami. Następnie dodajemy kolejno drobno pokrojone
jajka,
koperek i
cebulę. Delikatnie doprawiamy
solą i
pieprzem.Szklany półmisek wykładamy liśćmi
sałaty i wkładamy do niego przygotowaną
sałatkę. Całość dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki
jajkami przepiórczymi i paskami
łososia.
