Wykonanie
Mielone mięso - dla mnie to wspaniały materiał dla wielu różnorakich potraw. Jest plastyczne ,idealne do modelowania . Przy tym samym
mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko mówiąc do koloru do wyboru .Dzisiaj chciałabym przedstawić
mielone mięso z przemyconym
brokułem .
Składniki 6 szt1/2 kg
mięsa wieprzowego (najlepiej
szynki)1/2
brokuła1
jajko2 łyżki
tartej bułki1
cebula1 ząbek
czosnku1 płaska łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzuWkładka6
ogórków kiszonych ( jeśli są grube to 3 szt)2
serki topioneWykonanieKrok 1 . Umyte i osuszone
mięso pokroić w kawałki i zmielić razem z
brokułem cebula czosnkiem.Krok 2 . Do masy dodać
sól ,
pieprz ,
jajko ,
bułkę tartą . Dokładnie wymieszać .Krok 3 .
Ogórki osuszyć ,jeśli są grube to przekroić na połówki.
Serki pokroić w plasterkiKrok 4 . Nabierać masę
mięsną ( tak jak na kotlet mielony) na wilgotnej desce uformować kwadratowy placek, Na środek położyć plasterki
sera i
ogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania
mięsa.Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na rumiano . Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę
wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu.Można je podawać na ciepło np. z
sosem grzybowym ale również smakują na zimno .