Wykonanie
            Mój żurek WielkanocnyŻurek nie żurek ,ponieważ jest to zupa do której nie dodaje zakwasu. Nie potrafię planować obiadów z wyprzedzeniem . Dlatego w 
porę nie robiłam zakwasu , natomiast kupowany jest za kwaśny i wyczuwam w nim posmak 
octu. A od czasu do czasu zjeść dobrego 
żurku się chce. Z pomocą przyszła mi mama . Zdradziła mi jak się robi tę zupę z biegu ( tak to nazwała) . Od tego czasu częściej gotuje według tego przepisu . Zdarza mi się zrobić zakwas , niestety w dzisiejszych czasach bardzo trudno dostać prawdziwą 
mąkę żytnią , taką jaką pamiętam z lat młodości . 
Mogę się nawet pokusić i powiedzieć że czystej 
mąki żytniej nie spotkałam od bardzo dawna.

Składniki4 litry 
wody ( może być 
bulion)200 g 
śmietany kwaśnej4 plastry 
boczku wędzonego surowego ( może być inna wędzonka )1 i 1/2 łyżki 
majeranku1 łyżka czubata 
chrzanu2 łyżki 
mąki6-7 ząbków 
czosnkuwłoszczyzna1 duża 
cebulasól,
pieprz do smaku
listek laurowy3 ziarna 
ziela angielskiegokilkanaście ziaren 
pieprzu1/2 łyżeczki 
cukru1/2 
cytrynyWykonanieKrok 1 
Włoszczyznę umyć ,pokroić na duże kawałki i wrzucić do garnka z 
wodą . Dodać 
listek laurowy,
ziele angielskie , ziarna 
pieprzu . łyżkę 
soli . Zagotować i zmniejszyć ogień .Krok 2. 
Boczek podsmażyć aż do zarumienienia się i dodać do gotującego się 
wywaru. 
Cebulę przekroić i podsmażyć na tłuszczu z 
boczku . Dodać do 
wywaru.Krok 3. Do 
śmietany dodać 
mąkę i dobrze wymieszać ,tak aby nie było grudek . Dodać do 
wywaru cały czas energicznie mieszaćKrok 4. 3 ząbki 
czosnku rozetrzeć z odrobiną 
soli i dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.Krok 4. Dodać 
majeranek . Resztę rozgniecionego 
czosnku . Zamieszać popróbować , dosmaczyć 
pieprzem i 
solą jeśli potrzeba.Krok 5. Dodać 
cukier i 
chrzan ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty 
sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut .Podawać z 
jajkiem gotowanym na twardo , 
białą kiełbasą lub z grzankami