Wykonanie
Filet z kurczaka faszerowałam na rożne sposoby. I zawsze wychodził zjadliwy. Dlatego pomyślałam ,dlaczego by nie spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi.Nawet całkiem niezle smakował.
Składniki na 4 rolady4 pojedyńcze
filety drobiowecebula1/4 główki
kapusty czerwonej2
marchewki10 cm
pora1/2
natki pietruszki1/4
kapusty pekińskiej1 łyżka
musztardy ostrej1 szklanka
wody lub rosołu
oliwaPanierka1
jajko5 łyżek
płatków kukurydzianychsól ,
pieprzWykonanieKrok 1 . Warzywa umyć i osuszyć .
Cebulę,
marchewki i
por pokroić w paski ok 3cm.
Kapusty poszatkować.
Natkę posiekać drobno .Krok 2 . Umyte i osuszone filety rozbić na cienkie płaty. Doprawić
pieprzem i
solą z każdej strony.Krok .3 Rozgrzać
oliwę w rondelku i wrzucać w kolejności :
marchewkę, zamieszać i podsmażyć ok 2 minut,
cebulę ,zamieszać,
kapusty ,zamieszać . Wlać
wodę i poddusić ok 5 minut.Warzywa nie muszą być miękkie .Krok 4 . Przełożyć warzywa do miseczki (bez sosu który został po duszeniu) dodać
musztardę ,wymieszać . Popróbować jeśli potrzeba doprawić
przyprawami .Krok 5 . Na rozbity kotlet układać warzywa ,rozprowadzić i zwinąć.Krok 6 .
Jajko rozkłucić widelcem. Rozgnieść
płatki na drobno ,wsypać na talerz i doprawić ,
solą i
pieprzem. Roladki moczyć w
jajku a
potem obtoczyć w płatkach i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.na złoty kolor.