ßßß Cookit - przepis na Kanapkowa pasta warzywna wg 5 przemian

Kanapkowa pasta warzywna wg 5 przemian

nazwa

Wykonanie

Moje zainteresowanie kuchnią pięciu przemian troszkę osłabło - to prawda. Jednak co jakiś czas razem z mamą podsycamy je, przygotowując dania z kilku nabytych w sezonie jesiennym książek kucharskich. Tym razem wybór padł na pastę kanapkową. Z warzyw. Smak - nietypowy, ale intrygujący. Smak, do którego trzeba się przekonać. Ale smak, do którego chętnie będę wracać :)
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
5 łyżek oliwy
2 pory
1 cebula
1 mały seler
pieprz mielony
1 łyżka musztardy
sól
1 szkl. wody
natka pietruszki
tymianek
1 papryka czerwona
Sposób przygotowania:
Marchew, pitruszkę, por, cebulę i selere obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucaj kolejno: marchew, pietruszkę, porę, cebulę i seler. Podsmaż i przełóż do rondelka. Dodaj pieprz, musztardę, sól i wodę. Duś na małym ogniu kilkanaście minut. Ostudź. Dodaj pokrojoną natkę, szczyptę tymianku i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Zmiksuj za pomocą blendera.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/06/kanapkowa-pasta-warzywna-wg-5-przemian.html