Wykonanie
Moje zainteresowanie kuchnią pięciu przemian troszkę osłabło - to prawda. Jednak co jakiś czas razem z mamą podsycamy je, przygotowując dania z kilku nabytych w sezonie jesiennym książek kucharskich. Tym razem wybór padł na pastę kanapkową. Z warzyw. Smak - nietypowy, ale intrygujący. Smak, do którego trzeba się przekonać. Ale smak, do którego chętnie
będę wracać :)
Składniki:2
marchewki2
pietruszki5 łyżek
oliwy2
pory1
cebula1 mały
selerpieprz mielony1 łyżka
musztardysól1 szkl.
wodynatka pietruszkitymianek1
papryka czerwonaSposób przygotowania:
Marchew,
pitruszkę,
por,
cebulę i
selere obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej
oliwę, wrzucaj kolejno:
marchew,
pietruszkę,
porę,
cebulę i
seler. Podsmaż i przełóż do rondelka. Dodaj
pieprz,
musztardę,
sól i
wodę. Duś na małym ogniu kilkanaście minut. Ostudź. Dodaj pokrojoną
natkę, szczyptę
tymianku i pokrojoną w drobną kostkę
paprykę. Zmiksuj za pomocą blendera.