Wykonanie
Trochę
dziwne zestawienie , ale ja takie lubię .
Mięso drobiowe
daje delikatność a wieprzowewyrazisty smak.
Mięso jest częściowo zmielone a częściowo pokrojone w kawałki , trochęmniejsze niż 1 x 1 cm.
Składniki1 kg
wieprzowiny (
łopatka)1/2 kg
filetów drobiowych1/2 łyżeczki
soli peklowanej1 łyżka
soli zwykłej1/2 łyżeczki
cukru5-6 ząbków
czosnku ( nie koniecznie)1 łyżka
pieprzu czarnego2 łyżki
majeranku ( może być mniej)1/2 l
wodyWykonanie- Umyte i wysuszone
mięso pokroić w kostkę 1 x1 cm . Wymieszać z
sola i
cukrem , odstawićw chłodne miejsce na noc.-
Połowę mięsa wieprzowego zmielić , połączyć z krojonym ,wlać część
wody, dokładnie mieszać ,( maserować) Aż
mięso stanie się kleiste . Wlać resztę
wody , rozdrobniony
czosnek,
pieprzmajeranek Jeszcze raz dokładnie wymieszać .- Masę kiełbasianą przełożyć do osłonek i odstawić aby
kiełbaski przeschły.- Wędzić na gorąco .Jeśli
kiełbasy nie będą wędzone . Obsmażyć je na mocno rozgrzanej patelni i zaparzyć .W dużym garnku zagotować
wodę , Włożyć
kiełbasę , zmniejszyć ogień parzyć ok 15-20 minutPo tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić
kiełbasę w wodzie jeszcze ok 10 minut .Moja
kiełbasa ma średnicy 9cm .