Wykonanie
Wiadomo ; na Wigilię musi być
ryba w galarecie . Od kilku lat przygotowuję tradycyjnie
karpia i trochę współcześnie
łososia . Muszę przyznać że lepiej mi smakuje
łosoś .
Składniki na 3 porcje3 dzwonki duże
łososia2
cebule1włoszczyznado przybrania :
jajko,1/4
papryki , łyżka
kukurydzygłowę , płetwy ( można dokupić osobno)
przyprawy :
listek laurowy, 3-4 ziarna
ziela angielskiego , 10 ziaren
pieprzu czarnegosól ,
pieprz,WykonanieJa kupuje
rybę w całości . Myję ja ,odcinam głowę i płetwy ,dzielę na dzwonka .Do dużego garnka wlewam ok 3-4 litrów
wody , dodaję oczyszczoną i umytą
wloszczyznę ,
przyprawy ,
cebulę i gotuję .Gdy warzywa są na pół twarde wkładam głowę i płetwy, zmniejszam ogień ( przy
ostrym ogniu
wywar z mętnieje)
Wywar musi gotować się podobnie jak rosół - wolniutko.Po 30 minutach ,wyciągam
włoszczyznę i wkładam dzwonka
łososia , gotuje je ok 10 minut . Po wyciągnięciu usuwam ości i skórę . Ukladam na głębokim półmisku . Próbuje
wywar najczęściej trzeba go doprawić
pieprzem i
solą .Zalewam ostudzonym
wywarem .Pozostaje tylko czekać do zgęstnienia galarety.Jeśli nie jestem pewna konsystencji galarety to dodaje trochę
żelatyny.