Wykonanie
czyli : zdrowa
sałatka i roladka z
kurczaka ( tłuściutka roladka :) podana z ziemniaczkamiSkładniki :
Kurczak :
pierś kurczakaopakowanie
boczku wędzonego w cienkich plastrach1/2 kulki
mozzarelli ( nie z zalewy)1 łyżeczka
przyprawy pomidory suszone z
chili i
oregano1 łyżeczka
suszonej szałwii1 łyżeczka suszonego
tymianku2 bardzo duże
ziemniaki1 łyżeczka
majeranku1 łyżka
oliwySałatka :mix
sałatgruszkapół
granatukawałek
mozzarelli ( można pominąć , ja wykorzystałam 1/2 kulki, która mi została po faszerowaniu)1 łyżeczka
octu balsamicznego1 łyżeczka
oliwy1/2 łyżeczki
musztardy sarepskiej1/2 łyżeczki
soku z cytryny2 płaskie łyżeczki
miodu wielokwiatowegoświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie :Połówki piersi kroję na pół w szerz. Czyli powstają cztery kawałki, które rozbijam.W
kurczaka ( tylko w środku) wcieram
przyprawę -
pomidory suszone i
tymianek.
Mozzarellę kroję w słupki. Układam na
kurczaku dociskając do
mięsa. Zawijam w roladkę.Wcieram w
kurczaka szałwię. I owijam plastrami
boczku. Spinam wykałaczkami.
Kurczaka obsmażam na suchej patelni.Do naczynia żaroodpornego wkładam
ziemniaki pokrojone w kostkę, obsypane
majerankiem i wymieszane z
oliwą.Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35-40 minut.Po upływie 40 minut na
ziemniaki układam roladki z
kurczaka, nakrywam przykrywką i wstawiam na kolejne około 20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.I gotowe :)
Sałatka :Z
granatu wydobywam pestki.
Gruszkę kroję w półplasterki. Skrapiam 1/2 łyżeczki
soku z cytryny.
Mozzarellę w kostkę.Do miski wkładam: mix
sałat,
ser,
gruszkę i pestki
granatu.Przygotowuje sos : mieszam łyżeczkę
octu balsamicznego z połową łyżeczki
musztardy, dwoma łyżeczkami
miodu, łyżeczką
oliwy i
pieprzem.Sosem polewam
sałatkę i mieszam.I gotowe :)