Znalazłam je u MałejMi . Pyszne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie ze śmietaną*. To też dobry sposób na ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu.- dowolna ilość ziemniaków (na zdjęciu nas 0,5kg)- łyżeczka słodkiej papryki- pół łyżeczki ostrej papryki- łyżeczka ziołowegopieprzu- 2-3 łyżeczki majeranku- zioła prowansalskie- ząbek czosnkuUmyte, obrane, pokrojone w mniejsze części (u nas talarki ok. 1cm grubości) ziemniaki ugotować tak, żeby się nie rozpadały i odcedzić. Na patelni podgrzać olej. Wsypać przyprawy i przecisnąć ząbek czosnku. Wymieszać. Ziemniaki obtoczyć w oleju i smażyć, najpierw z jednej strony, potem przemieszać. Pozwolić, by się zrumieniły na złoto.* w tle sos czosnkowy ;)