Wykonanie
Na zakupach do koszyka trafiły
piersi z kurczaka,
cukinia i
papryka. Bo tak. Kombinowanie co z tego zrobić zaczęło się dopiero później, ale wyszło prosto i bardzo smacznie :) Ł., który nas akurat odwiedził i załapał się na obiadokolację, nawet pochwalił :) i nazwał danie "
Cebulowo paprykowo o
kurczę" :D
(Dukan, faza II PW)składniki na 2-3 porcje:- podwójna
pierś z kurczaka- 1/2 średniej
czerwonej cebuli- 1 ząbek
czosnku (przeciśnięty przez praskę)- jasny
sos sojowy (ok. 1 łyżki)- średnia
cukinia-
czerwona papryka- kilka kropli
oleju + ręcznik papierowy
Kurczaka oczyścić, pokroić w paski, wymieszać z
przyprawami i odstawić w chłodne miejsce (u mnie na ponad 2h).
Cukinię i
paprykę umyć, pokroić w cienkie długie paski (można to zrobić obieraczką do warzyw). Zagotować
wodę z odrobiną
soli. Wrzucić warzywa i podgotować 2-3 minuty, odcedzić i zalać zimną
wodą. W tym samym czasie na rozgrzanej, przetartej
olejem patelni smażyć partiami
kurczaka do zrumienienia. Podawać razem.