Wykonanie
Makaron w sosie chyba nigdy mi się nie znudzi! Uwielbiam go w różnych kombinacjach
smakowych. Dziś proponuję sos z sezonowych warzyw, którego zapach podczas gotowania potrafi nieźle namieszać w brzuchu :). Przepis bez źródła, bez inspiracji, bo z głowy. Smacznego!
Składniki:- 2 niewielkie
czerwone papryki,- 2-3 duże
pomidory,- 1/2
cukinii,- 1
czerwona cebula,- 1-2 ząbki
czosnku,- 1 opakowanie ulubionego
makaronu,- starty
parmezan,-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
bazylia,
oregano,
chili,- 2 łyżki
oleju.Wszystkie warzywa myjemy.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę.
Paprykę pozbawiamy gniazd, kroimy w kostkę.
Cukinię kroimy w drobną kosteczkę (nie obieramy).
Cebulę podobnie.
Czosnek przeciskamy przez praskę. W tym momencie wstawiamy w garnku
wodę na
makaron (gotujemy al dente). Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
cebulę i
czosnek, lekko solimy. Po chwili dodajemy kolejno:
cukinię,
paprykę, a po ok. 5 minutach
pomidory. Dusimy po przykryciem. Przyprawiamy do smaku. Gdy
makaron będzie ugotowany al dente, dodajemy go prosto z garnka na patelnię i chwilę gotujemy. Kuchnię wyłączamy. Podajemy, posypujemy startym
parmezanem. Smacznego!