ßßß Cookit - przepis na Parapetówka vol.1 cz.2

Parapetówka vol.1 cz.2

nazwa

Wykonanie

« Zapiekana Ryba Pomidorowa
Tak jak pisałam, rozbiłam posta z parapetówki na części. Bulion z naleśnikami ziołowymi już był, teraz przyszła pora na danie główne:
WIEPRZOWINA PO AZJATYCKU
składniki:
- 1kg polędwicy wieprzowej
- 8 cebul dymek
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki imbiru
- 200ml sosu sojowego
- 200ml wytrawnej sherry
- 4 łyżeczki cukru
- 4 czerwone papryki
- 40 dag strąków groszku cukrowego
- 2 słoiki kolb małej kukurydzy
- ryż i makaron
Mięso pokroić na nieduże kawałki. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. W szklanej misce przygotować marynatę: wlać sos sojowy i sherry, dodać cebulę, czosnek, imbir i cukier. Wymieszać, odlać 2 łyżki. Kawałki mięsa włożyć do marynaty i dobrze wymieszać. Miskę przykryć i wstawić na 15 minut do lodówki. Oczyścić paprykę i pokroić w kostkę. Strąki grochu układać po kilka, jeden na drugim, następnie odciąć końce nożem i pokroić wzdłuż na pasma. Mięso wraz z marynatą wyłożyć na patelnię lub do woka i podgrzać na dużym ogniu. Mieszając, smażyć przez 7 minut, aż mięso straci różowy kolor surowizny, a następnie wyjąć na talerz. Paprykę i kukurydzę wrzucić na patelnię lub do woka wraz z resztą marynaty. Mieszając, gotować na małym ogniu przez ok 3 minuty. Dodać groch i gotować jeszcze przez 1 minutę. Następnie dodać mięso oraz warzywa całość podgrzać. Podawać z ryżem lub makaronem
(jak kto woli, u mnie było jedno i drugie do wyboru).
sobota, 26 stycznia 2008, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/01/Parapetowka-vol1-cz2.html