Wykonanie
« Zapiekana
Ryba PomidorowaTak jak
pisałam, rozbiłam posta z parapetówki na części.
Bulion z naleśnikami ziołowymi już był, teraz przyszła
pora na danie główne:
WIEPRZOWINA PO AZJATYCKU
składniki:- 1kg
polędwicy wieprzowej- 8
cebul dymek- 2 ząbki
czosnku- 4 łyżeczki
imbiru- 200ml
sosu sojowego- 200ml
wytrawnej sherry- 4 łyżeczki
cukru- 4
czerwone papryki- 40 dag strąków
groszku cukrowego- 2 słoiki kolb małej
kukurydzy-
ryż i
makaronMięso pokroić na nieduże kawałki.
Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w krążki.
Czosnek drobno posiekać. W szklanej misce przygotować marynatę: wlać
sos sojowy i
sherry, dodać
cebulę,
czosnek,
imbir i
cukier. Wymieszać, odlać 2 łyżki. Kawałki
mięsa włożyć do marynaty i dobrze wymieszać. Miskę przykryć i wstawić na 15 minut do lodówki. Oczyścić
paprykę i pokroić w kostkę. Strąki
grochu układać po kilka, jeden na drugim, następnie odciąć końce nożem i pokroić wzdłuż na pasma.
Mięso wraz z marynatą wyłożyć na patelnię lub do woka i podgrzać na dużym ogniu. Mieszając, smażyć przez 7 minut, aż
mięso straci różowy kolor surowizny, a następnie wyjąć na talerz.
Paprykę i
kukurydzę wrzucić na patelnię lub do woka wraz z resztą marynaty. Mieszając, gotować na małym ogniu przez ok 3 minuty. Dodać
groch i gotować jeszcze przez 1 minutę. Następnie dodać
mięso oraz warzywa całość podgrzać. Podawać z
ryżem lub
makaronem(jak kto woli, u mnie było jedno i drugie do wyboru).sobota, 26 stycznia 2008, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBack