Wykonanie
Mąż ją wprost uwielbia! oryginalny przepis pochodzi z tej strony: Przepisy kuchni chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiejhttp://www.kuchnieorientu.pl/portal/przepis/67/chrupiaca-ryba-w-slodko-pikantnym-sosieZmodyfikowałam troszkę na własne potrzeby może nie tyle smakowe (bo z pewnością ta oryginalna jest lepsza) co zdrowotne nie przetrawię takiej ilości
papryczki chili :(ok. 0,5 kg
dorsza lub innej
ryby rozmrozić i zamarynować na ok.20 minskładniki marynaty:1 łyżka drobno posiekanego
imbiru0,5 łyżeczki
soli2 łyżki
sosu sojowegow czasie gdy
ryba się marynuje kroimy w drobną kostkę:
0,5cm kawałeczek świeżego
imbiru1 ząbek
czosnku1
cebulę dymkę0,5
papryczki chiliSos:1 łyżeczka
octu1,5 łyżeczki
cukru0,5 szk
bulionu z kury (np. z kostki - by specjalnie nie gotować rosołu :))1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (jaka jest pod ręką)
sól,
pieprz do smakuCiasto do obtoczenia
ryby powinno być troszkę gęstsze jak naleśnikowe:0,5 szk
mąki pszennej2 łyżki kukurydzianej
woda ok. 0,5 szkszczypta
soli,
pieprzuMieszamy składniki sosu, robimy ciasto.
Rozgrzewamy łyżkę
oleju, przesmażamy
dymkę,
imbir,
chili,
czosnek. Dodajemy przygotowany sos, gotujemy do zagęszczenia.
Rybę zanurzamy w cieście, smażymy na rozgrzanym
oleju, odsączamy.Gotową
rybę polewamy przygotowanym sosem
Podajemy z
ryżem i ulubioną surówką.