ßßß Cookit - przepis na Ryba po "Chińsku"

Ryba po "Chińsku"

nazwa

Wykonanie

Mąż ją wprost uwielbia! oryginalny przepis pochodzi z tej strony: Przepisy kuchni chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej
http://www.kuchnieorientu.pl/portal/przepis/67/chrupiaca-ryba-w-slodko-pikantnym-sosie
Zmodyfikowałam troszkę na własne potrzeby może nie tyle smakowe (bo z pewnością ta oryginalna jest lepsza) co zdrowotne nie przetrawię takiej ilości papryczki chili :(
ok. 0,5 kg dorsza lub innej ryby rozmrozić i zamarynować na ok.20 min
składniki marynaty:
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
w czasie gdy ryba się marynuje kroimy w drobną kostkę:
0,5cm kawałeczek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 cebulę dymkę
0,5 papryczki chili
Sos:
1 łyżeczka octu
1,5 łyżeczki cukru
0,5 szk bulionu z kury (np. z kostki - by specjalnie nie gotować rosołu :))
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (jaka jest pod ręką)
sól, pieprz do smaku
Ciasto do obtoczenia ryby powinno być troszkę gęstsze jak naleśnikowe:
0,5 szk mąki pszennej
2 łyżki kukurydzianej
woda ok. 0,5 szk
szczypta soli, pieprzu
Mieszamy składniki sosu, robimy ciasto.
Rozgrzewamy łyżkę oleju, przesmażamy dymkę, imbir, chili, czosnek. Dodajemy przygotowany sos, gotujemy do zagęszczenia.
Rybę zanurzamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy.
Gotową rybę polewamy przygotowanym sosem
Podajemy z ryżem i ulubioną surówką.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/02/ryba-po-chinsku.html