ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina z gruszkami

Wieprzowina z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magda Duklas
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka białego octu winnego
2 łyżki wytrawnego sherry
450 g schabu środkowego
2 duże gruszki
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
4 drobno pokrojone cebulki dymki
Wieprzowina z gruszkami - sposób przygotowania: W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem i sherry. Mięso kroimy ostrym nożem na bardzo wąskie paski i wrzucamy je do marynaty. Gruszki kroimy w plastry grub. 5 mm (bez obierania), usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir i cebulki dymki (bez szczypioru) podgrzewamy w ciepłym woku lub patelni, ciągle mieszając, przez 1-2 min, aż będą gorące. Następnie do woka dodajemy schab razem z marynatą i, cały czas mieszając, smażymy przez 3-4 min, aż mięso zmięknie i zacznie się rumienić. Podajemy gorące, posypane pokrojonym szczypiorem, odkrojonym od dymki.
Jesienią musimy dostarczyć swojemu organizmowi witamin, stąd chętniej powinniśmy sięgać po surowe owoce. W swej nieprzetworzonej formie są bowiem nieocenionym źródłem mikroelementów. Dziś polecamy gruszki, owoce zalecane dla osób dbających o linię, mających problemy z układem pokarmowym lub układem
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940291/wieprzowina+z+gruszkami/p