Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Magda Duklas
Fot. M&K Duklas / duklas.plPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
białego octu winnego2 łyżki
wytrawnego sherry450 g
schabu środkowego2 duże
gruszki1 łyżeczka posiekanego
czosnku1 łyżka posiekanego świeżego
imbiru4 drobno pokrojone
cebulki dymkiWieprzowina z
gruszkami - sposób przygotowania: W dużej misce mieszamy
sos sojowy z
octem i
sherry.
Mięso kroimy
ostrym nożem na bardzo wąskie paski i wrzucamy je do marynaty.
Gruszki kroimy w plastry grub. 5 mm (bez obierania), usuwamy gniazda nasienne.
Czosnek,
imbir i
cebulki dymki (bez
szczypioru) podgrzewamy w ciepłym woku lub patelni, ciągle mieszając, przez 1-2 min, aż będą gorące. Następnie do woka dodajemy
schab razem z marynatą i, cały czas mieszając, smażymy przez 3-4 min, aż
mięso zmięknie i zacznie się rumienić. Podajemy gorące, posypane pokrojonym
szczypiorem, odkrojonym od
dymki.Jesienią musimy dostarczyć swojemu organizmowi witamin, stąd chętniej powinniśmy sięgać po surowe
owoce. W swej nieprzetworzonej formie są
bowiem nieocenionym źródłem mikroelementów. Dziś polecamy
gruszki,
owoce zalecane dla osób dbających o linię, mających problemy z układem pokarmowym lub układem