Wykonanie
Miałam przerwę - koniec urlopu = więcej pracy, mniej czasu na gotowanie i okres przejściowy
między latem a jesienią.Proponuję zatem szybki przepis na obiad.Składniki:3 plastry
schabu bez kości /grubości jak na kotlety/1 duża twarda
gruszka1 łyżeczka
oreganoszczypta
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru mielonego1/2 łyżeczki kuminu mielonego1 ząbek
czosnku1 łyżka
sosu sojowegoodrobina
olejuewentualnie świeże
oreganoSchab trzeba pociąć w jak najcieńsze paseczki. Wrzucić na rozgrzany
olej, dodać rozgnieciony ząbek
czosnku,
przyprawy i podsmażyć na dość dużym ogniu, mieszając
mięso. Równolegle trzeba pokroić
gruszkę na podobne paski jak
schab i przełożyć do miski, w której będzie podawana potrawa. Kiedy
mięso się usmaży trzeba dodać
sos sojowy i chwilę jeszcze podsmażyć. Na koniec przełożyć
mięso i powstały sos do miski z
gruszką, lekko wymieszać i przybrać świeżym
oregano. Proste? proste! A jakie smaczne! Ważne jest aby patelnia przed włożeniem
mięsa była na prawdę gorąca, wtedy
mięso zostanie miękkie i soczyste. Można podać z
ryżem lub
makaronem sojowym.