Wykonanie
Witam wszystkich w Nowym Roku :D i życzę aby był jeszcze lepszy od poprzedniego :)Spędziłam sylwestra u A. Było super :D Ogólnie na zakupach improwizowałyśmy, więc
potem w kuchni tym bardziej ;) Z kupionych i znalezionych w lodówce składników wykombinowałyśmy
makaron z sosem i
sałatkę :) Miały być jeszcze koreczki, ale ostatecznie nam się nie chciało. I dobrze, bo nie zjadłyśmy wszystkiego, chociaż dobre było :)
składniki na 4 porcje:- 1/2 pojedynczej piersi z
indyka- chińska
mieszanka przypraw (A. miała w szafce to użyłam ;)-
sól,
pieprz- 1/2 opakowania kuleczek
mozzarelli (trochę ponad 100g)-
ostra papryka w proszku-
bazylia-
oregano- 2
jajka- kilka listków
sałaty- 1 duży
pomidor- 1/2 puszki
mieszanki meksykańskiej (
kukurydza,
papryka,
groszek)- 1/3 słoika
marynowanych cebuleksos
ziołowy: (made by A .)- 3 łyżki
jogurtu greckiego-
przyprawa kuchni włoskiej- przeciśnięty przez praskę
czosnek-
bazylia-
oreganoPierś z
indyka oczyścić, pokroić w kostkę. Wymieszać z
chińską przyprawą,
solą,
pieprzem i odrobiną
oliwy. Usmażyć na rumiano.
Jajka ugotować. Kuleczki
mozzarelli wyjąć z zalewy, posypać
oregano,
papryką,
bazylią,
solą i
pieprzem. Wymieszać żeby się obtoczyły w przyprawach. Przekroić
pomidora, wyjąć gniazda nasienne łyżeczką (odłożyć na później np do pomidorówki - jak to zrobiła A.), resztę miąższu pokroić w kostkę.
Sałatę umyć i osuszyć, liście porwać na kawałki. Odsączyć
cebulki i
mieszankę meksykańską.
Jajka obrać i pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Oddzielnie wymieszać składniki na sos
ziołowy, polać nim
sałatkę.