Wykonanie
Chciałam bardzo zrobić tę
sałatkę na dukanowy piknik. W
sumie dobrze wyszło, że jej nie zrobiłam, bo popełniłam drobny błąd. Jednak biała
rzodkiew mi tu nie pasuje. Następnym razem dam zwykłą czerwoną
rzodkiewkę lub w ogóle jakieś inne warzywko i będzie idealnie :) A sosu wyszło zdecydowanie za dużo i używam go do innych rzeczy - a to do dukanowych kanapek, a to do
kurczaka. Świetny jest.Przepis znalazłam w sierpniowym wydaniu
Soli i
Pieprzu z 2008 roku, więc trochę czekał na wypróbowanie ;) akurat była to propozycja piknikowa :)
(Dukan, faza II PW)składniki na 4 porcje:- 1
marchew- 1/2 białej rzodkwi- 1
marchewka- 1
cukinia- 1/2
cebuli- 1 duży
pomidor- 250g
łososia sałatkowegoMarchew obrać, pokroić w grube talarki.
Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Zagotować
wodę z odrobiną
soli, zblanszować
marchewkę z
cukinią, odcedzić i ostudzić.
Rzodkiew,
cebulę i
pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa z rozdrobnionym
łososiem.Nakładać do słoików/miseczek na zmianę łyżkę mieszanki i łyżkę sosu
cytrynowego (poniżej)
SOS
CYTRYNOWY(Dukan, faza I)składniki:- 5 łyżek
jogurtu naturalnego-
sól i
pieprz- 1/2 łyżeczki słodziku- 2
cytrynaCytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę. Przekroić na pół i z jednej połówki wycisnąć sok. Wymieszać z resztą składników.