Wykonanie
Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek gościła na naszym
stole. Jedynie raz, jeszcze będąc na dukanie, przerobiłam je na wersję mini . Oryginalna wersja jest na święta jak znalazł - zarówno na ciepło, do obiadu, jak i na śniadanie, jako oryginalna
wędlina. Polecam z
chrzanem :)
składniki na keksówkę 10x20cm:- 1kg
mielonego mięsa- 1 średnia
cebula- 1 duży ząbek
czosnku- 1 łyżeczka mielonego cuminu- 1 łyżeczka
oregano-
sól i
pieprz- 4
jajka na twardo (lub więcej do dłuższej foremki)- 2
jajka (u mnie 1 surowe
jajko + 1 ubite
białko)- 50g
bułki tartej (u mnie zmielony, podsuszony, domowy,
chleb owsiany)Najpierw należy ułożyć
jajka gęsiego przez całą długość keksówki. U mnie zmieściły się 4, dlatego tyle ugotowałam na twardo. Jeśli macie dłuższą keksówkę lub mniejsze/większe
jajka, dostosujcie ich ilość indywidualnie. Zawsze można je trochę przyciąć po ugotowaniu. Posiekać
cebulę i
czosnek, podsmażyć do zeszklenia. Przełożyć
mięso do dużej miski, dodać
cebulę i
czosnek,
bułkę tartą,
przyprawy i surowe
jajka. Wszystko dokładnie wymieszać,
połowę mięsa przełożyć do keksówki (moja jest silikonowa, więc jej niczym nie posmarowałam ani nie obsypałam). Ugotowane na twardo
jajka obrać i ułożyć na
mięsie przez środek wzdłuż. Przykryć pozostałym
mięsem. Piec 50 minut w 190°C. Ja dopiekałam jeszcze 10 minut, żeby wierzch się trochę zrumienił.