ßßß Cookit - przepis na PIECZEŃ RZYMSKA

PIECZEŃ RZYMSKA

nazwa

Wykonanie

Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek gościła na naszym stole. Jedynie raz, jeszcze będąc na dukanie, przerobiłam je na wersję mini . Oryginalna wersja jest na święta jak znalazł - zarówno na ciepło, do obiadu, jak i na śniadanie, jako oryginalna wędlina. Polecam z chrzanem :)
składniki na keksówkę 10x20cm:
- 1kg mielonego mięsa
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego cuminu
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 4 jajka na twardo (lub więcej do dłuższej foremki)
- 2 jajka (u mnie 1 surowe jajko + 1 ubite białko)
- 50g bułki tartej (u mnie zmielony, podsuszony, domowy, chleb owsiany)
Najpierw należy ułożyć jajka gęsiego przez całą długość keksówki. U mnie zmieściły się 4, dlatego tyle ugotowałam na twardo. Jeśli macie dłuższą keksówkę lub mniejsze/większe jajka, dostosujcie ich ilość indywidualnie. Zawsze można je trochę przyciąć po ugotowaniu. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć do zeszklenia. Przełożyć mięso do dużej miski, dodać cebulę i czosnek, bułkę tartą, przyprawy i surowe jajka. Wszystko dokładnie wymieszać, połowę mięsa przełożyć do keksówki (moja jest silikonowa, więc jej niczym nie posmarowałam ani nie obsypałam). Ugotowane na twardo jajka obrać i ułożyć na mięsie przez środek wzdłuż. Przykryć pozostałym mięsem. Piec 50 minut w 190°C. Ja dopiekałam jeszcze 10 minut, żeby wierzch się trochę zrumienił.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/03/Pieczen-rzymska.html