ßßß Cookit - przepis na RAZOWA PIZZA

RAZOWA PIZZA

nazwa

Wykonanie

Przepis dostaliśmy od znajomego. Z racji, że dopadliśmy go telefonicznie akurat na wakacjach i nie był pewny proporcji, kazał nam poszukać w necie pizzy z Thermomixa. Znaleźliśmy :) Ale z racji braku powyższego sprzętu, musieliśmy użyć siły mięśni. I daliśmy radę zastępując połowę mąki, razową :) Wyszło baardzo smacznie. Choć wygląda trochę jak tarta ;) I w sumie ciasto by się do niej nadawało.
składniki na 2 blaty o śr. 30cm*
- 50g świeżych drożdży (spokojnie można użyć mniej)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki ciepłej wody
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki żytniej razowej
- 3 łyżki oliwy
- 3/4 szkl wody
- 1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na jakieś 15 minut).
Do naczynia wsypać mąkę, rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrobić dokładnie (rękami lub w TM: pozycja interwał przez 1,5 minuty). Ulepić z ciasta 2 równe kulki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
Blachę do pizzy wysmarować oliwą (ja użyłam silikonowej foremki do tarty, nie smarowałam jej), położyć 1 kulkę ciasta, rozwałkować. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć dodatki, ewentualnie posypać mozzarellą. Piec 20-30 minut w 220°C.
*Połowę ciasta można po wyrośnięciu zamrozić zawinięte w folię spożywczą. Potem wystarczy je rozmrozić, rozwałkować, potraktować sosem i dodatkami i upiec :) Będzie nadal smakować tak samo dobrze.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/06/Razowa-pizza.html