Wykonanie
Pomysł zaczerpnięty od n_zak już dawno temu. Właściwie to jeszcze przed dietą chciałam spróbować, ale jakoś długo się do tego zabierałam. Wyszło ciekawie :) i bardzo żółto. Tylko szkoda, że nie udało mi się kupić
kolendry...
(Dukan, faza II P)składniki na 2-3 porcje (6 szaszłyków):- pojedyncza
pierś z kurczaka- taki sam kawałek
filetu z indyka- 200g
jogurtu greckiego light- ząbek
czosnku- łyżeczka
kurkumy- łyżeczka
curry- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki- kilka łyżek półwytrawnego
białego wina-
sól i
pieprzMięso oczyścić i pokroić w równą kostkę. Nadziewać na przemian na długie wykałaczki.
Jogurt wymieszać z
przyprawami. Polać nim szaszłyki tak, aby były z każdej strony w
jogurcie i odstawić do lodówki na 3 godziny. Przełożyć je do żaroodpornego naczynia, skropić
winem i piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W połowie pieczenia obrócić szaszłyki.