Wykonanie
Pierwsze koty za płoty, czyli pierwsze grillowanie w tym roku… a więc szybki, smaczny obiad dla leniwychPrzyznaje się bez bicia –
buraczki kupiłam na wagę,
fasolkę mrożoną tylko ugotowałam w osolonej wodzie,
mięsko zamarynowałam a
potem w kilka minut usmażyłam na jednorazowym grilluDla tych bardziej głodnych jako dodatek był jeszcze
brązowy ryż.
Marynata do
kurczaka:
jogurt grecki – 2 łyżki,
curry indyjskie – 1 łyżeczka,
papryka chilli mielona – 1/2 łyżeczki,
czosnek – 1 ząbek,
sól do smaku
kozieradka – 1/2 łyżeczki.
Mięso:
filet z kurczaka – 60 dkg.Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Wymieszać razem
jogurt,
paprykę,
curry,
kozieradkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Posolić do smaku.
Mięso w marynacie wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Grillować na tackach aluminiowych. Czas grillowania dobrać w zależności od temperatury – średnio po 3-4 minuty z jednej strony. Podawać z warzywami i
ryżem.