Wykonanie
Kuchnia Indyjska dość często gości na naszym
stole , z uwagi na fakt że nasz najmłodszy syn 8 latek , po prostu zakochał się w przyprawach , mieszankach
curry . Maluch
wcina to jak nic innego , więc ja szukam coraz to nowych inspiracji ,żeby mu się nie przejadło ..chociaż , jak się coś lubi , to trudno się tym znudzić . To proste i szybkie
curry z
kurczakiem, czy tradycyjne , nie mam pojęcia , wygrzebałam z jakiejś książki i tyle 😉 Smakuje wyśmienicie i nie zabiera dużo czasu , a to podstawa w kuchni w ciągu tygodnia 😉
Składniki :2
filety z kurczaka ( około 0,4 kg )3 średnie
ziemniaki1 kubek
jogurtu greckiego lub innego gęstego1 łyżka mieszanki
curry mild1 łyżka mieszanki
garam masala1/2 płaskiej łyżeczki
chilli ( lub mniej jeśli wolimy łagodną wersję )4 duże ząbki
czosnku1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego – płaską1
cebula – niezbyt duża1 łyżeczka
cukru – płaska
sól do smakuliście
kozieradki do posypania lub
pietruszkiPierś z kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości ( 2cm x 2cm ) , mieszamy z
jogurtem,
cukrem i
czosnkiem , odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc . Następnego dnia obieramy
ziemniaki i
cebulę ,
ziemniaki kroimy na kawałki takie same jak wcześniej
kurczaka ,
cebulkę siekamy drobno . Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju , wrzucamy mieloną
paprykę ,
mieszanki przypraw ,
cebulę i
ziemniaki , smażymy krótką chwilę , mieszając żeby się nie przypaliło ( około 5-6 minut ) . Następnie dorzucamy
kurczaka, solimy , zmniejszamy ogień , przykrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając około 30-40 minut . Po tym czasie sos powinien być gęsty i pyszny . Podajemy z
chlebkiem pita lub samodzielnie , udekorowane
kolendrą lub
pietruszką . Można zrobić to danie dzień wcześniej , odgrzewane Bombaj yellow
curry, zyskuje jeszcze na smaku . Smacznego 😉