ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z kurczaka po turecku. Izgarada tavuk sis.

Szaszłyki z kurczaka po turecku. Izgarada tavuk sis.

nazwa

Wykonanie

Szaszłyk jest prostym, a jednocześnie bardzo atrakcyjnym sposobem na przygotowanie mięsa. Znakomicie smakuje z warzywami. W tym przepisie mięso kurczaka dzięki marynacie z jogurtu jest jednocześnie pełne smaku i bardzo delikatne. Przepis na podstawie Meinerezepte .
2 piersi kurczaka
marynata:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżka tureckiej pasty paprykowej (do nabycia w sklepach typu "kuchnie świata" lub przez internat. można zastąpić łatwiej dostępną węgierską pastą paprykową)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki chili w płatkach (lub do smaku)
1/2 łyżeczki soli
zielona papryka
cebula
patyczki do szaszłyków
1. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Dodajemy do niej filety kurczaka pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy, by mięso było pokryte marynatą. Marynujemy co najmniej 30 minut (można dużej, nawet 12 godzin - oczywiście w lodówce).
2. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w dużą kostkę.
Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki kurczaka, cebulę i paprykę. Nabijamy w miarę luźno, ponieważ zbyt ściśnięte mięso źle się piecze.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20-30 minut, aż mięso będzie rumiane (a kawałek mięsa nakłuty nożem nie puści soku).
Możemy również usmażyć je na patelni grillowej lub upiec na grillu ogrodowym.
Do takich szaszłyków znakomicie smakuje:
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/06/Szaszlyki-z-kurczaka-po-turecku-Izgarada-tavuk-sis.html