Wykonanie
Szaszłyk jest prostym, a jednocześnie bardzo atrakcyjnym sposobem na przygotowanie
mięsa. Znakomicie smakuje z warzywami. W tym przepisie
mięso kurczaka dzięki marynacie z
jogurtu jest jednocześnie pełne smaku i bardzo delikatne. Przepis na podstawie Meinerezepte .
2
piersi kurczakamarynata:1 mała
cebula1 ząbek
czosnku1/2 szklanki gęstego
jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego1 łyżka
oliwy z oliwek lub
oleju1 łyżka tureckiej pasty paprykowej (do nabycia w sklepach typu "kuchnie świata" lub przez internat. można zastąpić łatwiej dostępną węgierską pastą
paprykową)1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
papryki chili w płatkach (lub do smaku)1/2 łyżeczki
solizielona paprykacebulapatyczki do szaszłyków1.
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Dodajemy do niej
filety kurczaka pokrojone w kostkę. Dokładnie mieszamy, by
mięso było pokryte marynatą. Marynujemy co najmniej 30 minut (można dużej, nawet 12 godzin - oczywiście w lodówce).2.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
Paprykę kroimy w dużą kostkę.Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki
kurczaka,
cebulę i
paprykę. Nabijamy w miarę luźno, ponieważ zbyt ściśnięte
mięso źle się piecze.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20-30 minut, aż
mięso będzie rumiane (a kawałek
mięsa nakłuty nożem nie puści soku).Możemy również usmażyć je na patelni grillowej lub upiec na grillu ogrodowym.Do takich szaszłyków znakomicie smakuje: