Wykonanie
Idealnie się złożyło :) Nasz deser z uczty jest świetny na walentynki. Jeszcze spokojnie zdążycie go przygotować :) Miękka babeczka z płynącym, gorącym
sercem z
gorzkiej czekolady fantastycznie łączy się z delikatnością i
słodyczą lodów i
bananów. Oczywiście możecie użyć innych
owoców - dzisiaj najlepiej czerwonych :) Ewa Wachowicz proponuje
maliny. Na Cinie pojawiło się więcej propozycji. Gorąco polecam! Tym bardziej, że można je sobie bardzo szybko zrobić na zapas, zamrozić i wyciągać dopiero jak przyjdą goście. Nawet niezapowiedziani :)
składniki na 6 porcji:- 150g
gorzkiej czekolady 70%- 150g
masła- 100g
cukru pudru- 3
jajka- 30g
mąki-
lody waniliowe-
banany lub inne
owoceCzekoladę połamać i rozpuścić nad para
wodną, do rozpuszczonej dodać pokrojone
masło i mieszać do połączenia. Dodać
cukier puder, jak już
cukier się roztopi, odstawić powstałą masę do przestygnięcia. W tym czasie dobrze roztrzepać
jajka, dodać do ostudzonej masy, wszystko dokładnie połączyć. Dodać
mąkę i wymieszać. Powstałą masę wylać do kokilek wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką tak do 2/3 wysokości. Zamrozić przez min 2 godz. Piec zamrożone, nie rozmrażać!!!! w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20-22 minuty. Podawać z
lodami i
owocami.