Wykonanie
Niby nowalijki, niby wiosna. Ale przez otwarte okno, którym papierosowy ucieka dym, wkrada się przyjemnie nostalgiczny zapach deszczu. Zimno. Nieco ponuro. Żeby rozgrzać brzuszki. I żeby rozgrzać serduszka. Ciepły koc, czarny kot - zwany kluskiem - i rozgrzewająca, gęsta zupa serowa. Do tego delikatne, duszone na
maśle białe
szparagi i czerstwy
wiejski chleb. Danie cudownie rozpływające się po podniebieniu i sycące, jak pełnowartościowy obiad. Do garów! Do kotów! I może jakiś dobry film? Ktoś oglądał 'Grand Budapest Hotel'?ZUPA A'LA FONDUE ze
szparagami i czerstwym
chlebemskładniki:
szalotki 5szt.
Czosnek 4 ząbkiriesling (lub inne białe
wytrawne wino) 200ml
starty ser edamski 150g/lub mieszanka wędzonego i naturalnego bundzu - jesli masz do niego dostep
serek topiony naturalny 100gtwardy
ser długodojrzewający 150g
musztarda dijon 2 czubate łyżeczki
śmietana 18% 300mldobry
bulion warzywny 500mlbiałe
szparagi 1 pęczek3
żółtkamąka ziemniaczana 1 łyżkawiejski czerstwy
chlebmasło +
olejodrobina
mleka (do gotowania
szparagów)
liść laurowy 3
ziele angielskie 5
gałka muszkatołowapapryka słodka 1 płaska łyżeczka
papryka ostra 1/2 płaskiej łyżeczki
sól,
pieprz (najlepiej biały)
cukier (do gotowania
szparagów)
szczypiorek świeży
wykonanie:
Szalotki posiekaj w drobną kostkę i przesmaż na
maśle z olejem. Dodaj zmiażdżony
czosnek i po chwili zalej wszystko
winem. Dodaj
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotuj, aż część płynu odparuje i zalej
śmietaną. Zmniejsz ogień i wsyp
starty ser edamski oraz dodaj
serek topiony,
musztardę i
mąkę ziemniaczaną. Mieszaj, aż
ser niemal się rozpuści i dodaj
bulion. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj resztę przypraw. Na koniec dodaj
żółtka i dokładnie wmieszaj. Ewentualnie jeszcze raz dopraw.
Szparagi obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Gotuj (najlepiej na stojąco) w wodzie z dodatkiem
soli,
cukru i
mleka. Wyciągniej, kiedy bd jeszcze odrobinę twarde. Odstaw do ostygnięcia i pokrój na 3cm kawałki. Na patelni rozgrzej
masło z olejem. Smaż chwilę
szparagi, aż lekko się zezłocą. Główki
szparagów odłóż do ozdoby, a resztę dodaj do zupy serowej.
podanie:Gorącą zupę rozlej do talerzy. Na wierzchu rozrzuć poszarpany czerstwy
chleb. Dołóż główki
szparagów. Obieraczką do warzyw zestrugaj paski z
sera dojrzewającego. Obsyp siekanym
szczypiorkiem,
papryką w proszku i
pieprzem.***I pamiętaj... jedzmy ładnie!PS Prince 'The
most beautiful girl in the world'...