ßßß Cookit - przepis na FONDUE TWIST

FONDUE TWIST

nazwa

Wykonanie

Niby nowalijki, niby wiosna. Ale przez otwarte okno, którym papierosowy ucieka dym, wkrada się przyjemnie nostalgiczny zapach deszczu. Zimno. Nieco ponuro. Żeby rozgrzać brzuszki. I żeby rozgrzać serduszka. Ciepły koc, czarny kot - zwany kluskiem - i rozgrzewająca, gęsta zupa serowa. Do tego delikatne, duszone na maśle białe szparagi i czerstwy wiejski chleb. Danie cudownie rozpływające się po podniebieniu i sycące, jak pełnowartościowy obiad. Do garów! Do kotów! I może jakiś dobry film? Ktoś oglądał 'Grand Budapest Hotel'?
ZUPA A'LA FONDUE ze szparagami i czerstwym chlebem
składniki:
szalotki 5szt.
Czosnek 4 ząbki
riesling (lub inne białe wytrawne wino) 200ml
starty ser edamski 150g/lub mieszanka wędzonego i naturalnego bundzu - jesli masz do niego dostep
serek topiony naturalny 100g
twardy ser długodojrzewający 150g
musztarda dijon 2 czubate łyżeczki
śmietana 18% 300ml
dobry bulion warzywny 500ml
białe szparagi 1 pęczek
3 żółtka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
wiejski czerstwy chleb
masło + olej
odrobina mleka (do gotowania szparagów)
liść laurowy 3
ziele angielskie 5
gałka muszkatołowa
papryka słodka 1 płaska łyżeczka
papryka ostra 1/2 płaskiej łyżeczki
sól, pieprz (najlepiej biały)
cukier (do gotowania szparagów)
szczypiorek świeży
wykonanie:
Szalotki posiekaj w drobną kostkę i przesmaż na maśle z olejem. Dodaj zmiażdżony czosnek i po chwili zalej wszystko winem. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj, aż część płynu odparuje i zalej śmietaną. Zmniejsz ogień i wsyp starty ser edamski oraz dodaj serek topiony, musztardę i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj, aż ser niemal się rozpuści i dodaj bulion. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj resztę przypraw. Na koniec dodaj żółtka i dokładnie wmieszaj. Ewentualnie jeszcze raz dopraw.
Szparagi obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Gotuj (najlepiej na stojąco) w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mleka. Wyciągniej, kiedy bd jeszcze odrobinę twarde. Odstaw do ostygnięcia i pokrój na 3cm kawałki. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Smaż chwilę szparagi, aż lekko się zezłocą. Główki szparagów odłóż do ozdoby, a resztę dodaj do zupy serowej.
podanie:
Gorącą zupę rozlej do talerzy. Na wierzchu rozrzuć poszarpany czerstwy chleb. Dołóż główki szparagów. Obieraczką do warzyw zestrugaj paski z sera dojrzewającego. Obsyp siekanym szczypiorkiem, papryką w proszku i pieprzem.
***
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
PS Prince 'The most beautiful girl in the world'...
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2014/05/fondue-twist.html