Wykonanie
Pierogi, temat rzeka. Przyrządzam je na różne sposoby: z
ziemniakami,
kaszą,
ryżem,
mięsem i czym tylko się da :) Pierwsze pierogi w życiu
jadłam w dzieciństwie u mojej sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów w 100%, ale ich smak jest bardzo podobny :)
Ciasto
makaronowe:3 szklanki
mąki (+ ½ do podsypania)5
jajekSólFarsz:1kg
ziemniaków2 duże
cebule70g
masłaSólPieprzDodatkowo:Ok.100g
margaryny3 – 4 kawałki
kiełbasy np. śląskiej**
kiełbasę można zastąpić
pieczarkami lub smażoną
cebulkąZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i przegniatamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na
maśle, po czym dodajemy ją do
ziemniaków, razem z
solą i
pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Jeśli
ziemniaki są zbyt suche, możemy do nich dodać jeszcze trochę
masła.W
mące robimy dołek, do którego wbijamy
jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto. Najpierw widelcem, a następnie ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk.Ciasto
makaronowe wałkujemy na grubość około 3mm, po czym wycinamy z niego szklanką kółka, na które nakładamy łyżeczka farsz. Pierogi dobrze zlepiamy palcami, po czym układamy na blaszce z pergaminem lub oprószonej
mąką, tak by się nie zlepiły.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 6 minut od zawrzenia, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową i podpiekamy na patelni z rozpuszczoną
margaryną, obustronnie na złoty kolor.
Upieczone pierogi podajemy z pokrojoną w kosteczkę i upieczoną
kiełbasą,
pieczarkami lub
cebulką.
Najlepiej zrobić większą ilość pierogów, wszystkie podgotować, a nadwyżki zamrozić - na czarną godzinę będą jak znalazł :)R E K L A M A