Wykonanie
Można powiedzieć jedno z najprostszych dań świata, które można dowolnie modyfikować, bo oprócz
pieczarek można do niego dodać
mięso lub
kiełbasę. Wszystko zależy od Waszej fantazji :) Bardzo lubię
pieczarki i
powiem szczerze, że bez dodatków
mięsnych łazanki również smakują bardzo dobrze :)
Składniki:500g
makaronu gotowego lub domowego800g
pieczarek2 średnie
cebule50g
margaryny30g
masłaSólPieprzDomowy
makaron:4
jajkaOk. 3 szklanki
mąkiOk. ½ łyżeczki
soli2 szklanki
mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W
mące robimy dołek, do którego wbijamy
jajka i solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką.Gdy
zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką
mąki. Ciasto
makaronowe musi być dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 2 – 3mm, podsypując z obu stron
mąką, by nie lepiło się do wałka, ani stołu.Rozwałkowane płaty
makaronu układamy na ściereczce lub papierze, każdy osobno i pozostawiamy na pewien czas, by lekko przeschły. Co pewien czas przewracamy ciasto. Jeśli nie jest już lepkie możemy je pokroić, w dowolne kształty. U mnie były to trójkąty. Uważajcie by ciasto zbytnio nie przeschło, bo będzie go ciężko pokroić i może się łamać.Pokrojony
makaron rozsypujemy na ściereczkach i pozostawiamy by całkowicie wyschnął. Najlepiej pozostawiać go tak na cały dzień, co pewien czas go przewracając.
Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w średnio grube plasterki. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy
margarynę, dodajemy
pieczarki i smażymy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę
cebulę i dusimy razem z
pieczarkami pod przykryciem, przez jeszcze około 7 minut, aż
pieczarki zmiękną.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po czym przecedzamy i przelewamy
wodą.
Pieczarki mieszamy razem z
makaronem, dodajemy do nich
masło,
sól i
pieprz. Całość mieszamy razem i podejemy.
R E K L A M A