Wykonanie
Sałatkę z
brokułem robię już od dość dawna, bo jakoś mam wielki sentyment do tego warzywa i bardzo mi smakuje :) a zawsze jak widzę
brokuł to sobie myślę, że ma kształt idealnego (jak dla mnie) bukietu ślubnego :) i gdy przyszła
pora wyboru bukietu, to z kształtem nie było problemu – był jak
brokuł, tyle że z róż i białych eustomów :)Składniki:1
brokuł3 średnie
pomidory ( mogą być kolorowe)1 duża
czerwona cebulaOgórek zielony lub kilka
ogórków kiszonych3-4
jajkaKilka łyżek
majonezuSól i
pieprz do smaku
Brokuł dzielimy na pojedyncze, średnie rozetki, a następnie gotujemy w osolonej wodzie, około 3 minut od zawrzenia
wody. Ważne by nie gotować go zbyt długo, bo cały może się nam rozpaść na kawałki. Ugotowany
brokuł wyjmujemy na płytki talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo i po obraniu kroimy na ćwiartki (lub drobniej).
Pomidory i
ogórki kroimy w kosteczki, a
czerwoną cebulkę w podłużne ząbki. Do miski wrzucamy wszystkiego po trochu i każdą warstwę delikatnie solimy,
pieprzymy i dodajemy po trosze
majonezu, po czym nakładamy kolejną warstwę i tak do momentu gdy skończą nam się składniki :)Uwaga!Gotowej sałatki na koniec nie mieszamy, gdyż
brokuł jest zbyt delikatny i po wymieszaniu może powstanie nam brzydka bryjowata papka, którą raczej nikt z gości nie będzie chciał się poczęstować.
R E K L A M A