Wykonanie
Serniczki na zimno z ... »
Drugi wariant rolady serowej, tym razem z nadzieniem
pieczarkowym. Ta wersja pojawiła się w moim domu już kilka lat temu i powraca przy różnych okazjach. Z dwóch wariantów, które się tutaj pojawiły, ten u mnie zdecydowanie wygrywa (mimo że
szpinak uwielbiam :) ). Przepis, sprawdzony wielokrotnie, pochodzi „Biblioteczki Poradnika Domowego” nr 2/94.Przygotujcie:50dag
żółtego sera40dag
pieczarekCebulaNatka pietruszkiSól,
pieprz,
bazylia,
oreganoWykonanie:
Ser żółty zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do wrzącej
wody na około 30 minut.Przygotowujemy farsz.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na
maśle. Dodajemy
pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Gdy odparuje
woda (która wydzieli się w trakcie smażenia), doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami.
Ser rozwałkujemy na kształt prostokąta, a na niej rozsmarowujemy
pieczarkowe nadzienie. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą. Zostawiamy w lodówce do mocnego schłodzenia. Kroimy w plastry o grubości 1 cm.
piątek, 01 czerwca 2012, kuchningpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBack