Wykonanie
Wielkie brawa dla tego kto wymyślił
ciasto francuskie! Uwielbiam ten produkt i nie zawaham się go użyć;)Tym razem w wersji ze
szpinakiem i
fetą.Tutaj w wersji z
brokułami,

Składniki:1/2 paczki
ciasta francuskiego (ok 140g)3kostki
mrożonego szpinakukilka kostek
sera feta1
dymkasól,
pieprz1
jajko do posmarowania ciasta
sezam
Przygotowanie:
Szpinak przygotuj według opisu na opakowaniu. Dodaj do niego pokrojoną drobno
dymkę i dopraw do smaku
solą i
pieprzem.
Ciasto francuskie podziel na kilka mniejszych fragmentów (ja z połowy ciasta wydzieliłam 3 mniejsze części). Dwa dłuższe brzegi fragmentu ciasta potnij na paski sięgające do 1/3 jego szerokości (czyli 1/3środkowa część jest pełna, a 2 boczne pocięte w poziome paski). Farsz ułóż na środku każdego elementu ciasta i dodaj
fetę, ok 4 kostki na jedno "
ciastko". Następnie kolejno przeplataj do środka przeciwległe paski surowego ciasta, posmaruj
jajkiem i obsyp
sezamem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200* piekarnika. Piecz do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy.Jedz gorące bądź w temperaturze pokojowej.