ßßß Cookit - przepis na Szpinak w cieście francuskim

Szpinak w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Wielkie brawa dla tego kto wymyślił ciasto francuskie! Uwielbiam ten produkt i nie zawaham się go użyć;)
Tym razem w wersji ze szpinakiem i fetą.
Tutaj w wersji z brokułami,
Składniki:
1/2 paczki ciasta francuskiego (ok 140g)
3kostki mrożonego szpinaku
kilka kostek sera feta
1 dymka
sól, pieprz
1 jajko do posmarowania ciasta
sezam
Przygotowanie:
Szpinak przygotuj według opisu na opakowaniu. Dodaj do niego pokrojoną drobno dymkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie podziel na kilka mniejszych fragmentów (ja z połowy ciasta wydzieliłam 3 mniejsze części). Dwa dłuższe brzegi fragmentu ciasta potnij na paski sięgające do 1/3 jego szerokości (czyli 1/3środkowa część jest pełna, a 2 boczne pocięte w poziome paski). Farsz ułóż na środku każdego elementu ciasta i dodaj fetę, ok 4 kostki na jedno "ciastko". Następnie kolejno przeplataj do środka przeciwległe paski surowego ciasta, posmaruj jajkiem i obsyp sezamem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200* piekarnika. Piecz do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy.
Jedz gorące bądź w temperaturze pokojowej.
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/06/szpinak-w-ciescie-francuskim.html