Wykonanie

Kto nie lubi ciasta francuskiego? Przyznam się, że nie znam takiej osoby, co więcej ja należę do
grona wielkich fanów tego pysznego i delikatnego produktu!Kupując gotowe
ciasto francuskie mamy okazję do zrobienia szybkiego i wykwintnego dania bądź przekąski.Tu w wersji z
brokułami, a w kolejnym wpisie w wersji ze
szpinakiem.


Składniki:1/2 paczki
ciasta francuskiego (ok 140g)1/3
brokułakilka kostek
sera feta1
dymkapieprz1
jajko do posmarowania ciastaprażone ziarnina
słonecznika

Przygotowanie:Umyj świeże
brokuły i lekko podgotuj (ok. 5min) w osolonej wodzie. Wyjmij i poczekaj aż trochę ostygną. W tym czasie pokrój dumkę w drobną kostkę.
Ciasto francuskie podziel na kilka mniejszych fragmentów (ja z połowy ciasta wydzieliłam 4 mniejsze części).
Brokuły rozdrobnij i ułóż na środku każdego elementu ciasta. Następnie dodaj
fetę (ok 2-3 kostki na jedno "
ciastko"),
cebulkę i dopraw
pieprzem. Zawiń farsz
ciastem tworząc koperty, posmaruj
jajkiem i obsyp prażonymi
ziarnami słonecznika. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200* piekarnika. Piecz do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy.Jedz gorące bądź w temperaturze pokojowej.