ßßß Cookit - przepis na Francuska przekąska z brokułami i fetą

Francuska przekąska z brokułami i fetą

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi ciasta francuskiego? Przyznam się, że nie znam takiej osoby, co więcej ja należę do grona wielkich fanów tego pysznego i delikatnego produktu!
Kupując gotowe ciasto francuskie mamy okazję do zrobienia szybkiego i wykwintnego dania bądź przekąski.
Tu w wersji z brokułami, a w kolejnym wpisie w wersji ze szpinakiem.
Składniki:
1/2 paczki ciasta francuskiego (ok 140g)
1/3 brokuła
kilka kostek sera feta
1 dymka
pieprz
1 jajko do posmarowania ciasta
prażone ziarnina słonecznika
Przygotowanie:
Umyj świeże brokuły i lekko podgotuj (ok. 5min) w osolonej wodzie. Wyjmij i poczekaj aż trochę ostygną. W tym czasie pokrój dumkę w drobną kostkę. Ciasto francuskie podziel na kilka mniejszych fragmentów (ja z połowy ciasta wydzieliłam 4 mniejsze części). Brokuły rozdrobnij i ułóż na środku każdego elementu ciasta. Następnie dodaj fetę (ok 2-3 kostki na jedno "ciastko"), cebulkę i dopraw pieprzem. Zawiń farsz ciastem tworząc koperty, posmaruj jajkiem i obsyp prażonymi ziarnami słonecznika. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200* piekarnika. Piecz do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy.
Jedz gorące bądź w temperaturze pokojowej.
Źródło:http://kuchennefantazje.blogspot.com/2012/05/francuska-przekaska-z-brokuami-i-feta.html