Wykonanie
Chłodnik jak sama nazwa wskazuje jest idealny na upały :) Chłodnik z
botwinki, zwany inaczej chłodnikiem litewskim, ubóstwiam i mogłabym go jeść całe lato. I choć z końcem lipca kończy się sezon na te
młode buraczki, ja niestety dopiero teraz znalazłam czas, aby pokazać Wam mój przepis. Mam nadzieję, że się przyda, jeśli nie w tym roku to w przyszłym :)P.S. Pamiętajcie, że
buraki są bardzo zdrowe i mają mnóstwo witamin!Składniki:1 pęczek
botwinki wraz z korzeniem1 zielony
ogórek1 pęczek
rzodkiewek1 pęczek
koperku1 pęczek
szczypiorku750ml
jogurtu /
maślanki /
kefiru lub chudej
śmietanyok 1,5l
wodysól,
pieprz1
jajko ugotowane na twardosok z 1/2
cytryny (opcjonalnie)Przygotowanie:
Botwinkę opłucz pod bieżącą
wodą i poszatkuj. Bulwy
buraka zostaw w całości. Do garnka wlej 1,5l zimnej
wody i gotuj
botwinkę razem z
burakami do miękkości (ok 15 minut). Całość odcedź pozostawiając cały
wywar i poczekaj aż przestygnie.
Ogórka i
rzodkiew umyj.
Ogórka obierz i pokrój w kostkę. To samo zrób z ostygniętym
burakiem.
Rzodkiew natomiast pokrój w talarki lub półtalarki.
Koperek i
szczypiorek drobno posiekaj.Wszystkie składniki przełóż do jednego dużego naczynia i zalej chłodnym
wywarem. Dodaj
jogurt /
maślankę /
kefir /
śmietanę,
sok z cytryny (opcjonalnie), dopraw
solą oraz
pieprzem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.Gotowy chłodnik przelej do miseczek i udekoruj ćwiartkami lub ósemkami
jajka.Smacznego :)