Wykonanie
Łosoś pieczony na
soli to kwintesencja smaku i zdrowia:)
Zero tłuszczu podczas pieczenia, a
ryba mimo to, bardzo soczysta. Wszystko za sprawą
soli, która zatrzymuje łososiowe 'soki'.Do tego przepyszna pasta z
bobu, którą podkręciłam
cebulką,
czosnkiem i
serem pecorino-pychotka!Dodatkowo, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i kolorowo,
łososia podałam na pieczonych talarkach z
buraka, które zamarynowałam
oliwą,
czosnkiem i odrobiną
cukru.

A to wszystko skropione
cytryną:)Palce lizać!

Składniki:ok 500g filetu z
łososia4-5 ząbki
czosnkuoliwy z oliwek extra vergine
marki Monini (do marynat)
masło czosnkowe (do podania)sok z 1/2
cytrynyświeży lub suszony
tymianekświeżo mielony
pieprz1 duży
burak lub 2 małe1/2 łyżeczki
brązowego cukrusól +
sól do zapiekania (ok 1 szklanka - w zależności od wielkości naczynia)pasta z
bobu (przepis tutaj)

Przygotowanie:Przygotuj marynatę: do dużej miski wlej ok 1/4 szklanki
oliwy z oliwek, wciśnij 2 ząbki
czosnku, sok z 1/2
cytryny, i dopraw
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Filet z
łososia umyj i osusz, a następnie włóż do marynaty (skórą do góry) na ok 30-45min.Buraki/a umyj i porządnie wyczyść szczoteczką bądź obierz ze skórki i pokrój w talarki. W małej miseczce wlej 3 łyżki
oliwy z oliwek, dodaj 1/2 łyżeczki
brązowego cukru i 1/2 łyżeczki
soli i wciśnij 1-2 ząbki
czosnku i odstaw na 5min aż składniki się przegryzą. Ułóż buraczane talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj przygotowaną glazurą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* na ok 25min.Naczynie żaroodporne wysyp na dnie ok 1cm warstwą
soli, a następnie wyłóż na nią
łososia skórą do dołu. Natrzyj go dodatkowo 1 startym ząbkiem
czosnku, posyp
tymiankiem i świeżo zmielonym
pieprzem. Po ok 5 min pieczenia
buraków wstaw do piekarnika
łososia i zapiekaj razem jeszcze przez ok 15-20min.Na talerzu ułóż talarki
buraków. Upieczonego
łososia oddziel ostrożnie
łopatką od skóry i ułóż na burakach (skóra przyklei się do
soli i powinno pójść łatwo). Podawaj na ciepło z łyżeczką
masła czosnkowego,
cytryną i pastą z
bobu, której przepis znajdziesz tutaj.Smacznego!:)
