Wykonanie
Kolejne ciasto bez
jajek- czekoladowiec. Składa się z
kakaowych blatów ciasta,
śmietankowego kremu niczym panna cotta i
czekoladowej polewy. Ciasto nasączyłam ponczem z
alkoholem, więc ma bardziej wyraźny smak, wyostrzona jest też czekoladowa nuta. Tak jak stefanka, im dłużej jest chłodzone, tym lepiej smakuje!
ciasto:1,5 szklanki
mąki4 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukru3/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
octułyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka
mlekakrem:150 g
serka mascarpone200 g kremówkipłaska łyżeczka
żelatyny1/4 szklanki wrzątkuopcjonalnie: łyżeczka esencji waniliowejponcz:1/4 szklanki wrzątkułyżeczka
kawy2 łyżeczki gorzkiego
kakao2 łyżeczki
wódkipolewa:100 g
gorzkiej czekolady1/3 szklanki kremówkiłyżeczka
masłaSuche składniki połączyć w misce, dodać mokre, wymieszać. Podzielić na 4 równe części (u mnie każda ważyła -przed upieczeniem- około 130 g). Każdą z nich kolejno piec 15- 20 w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Mascarpone zmiksować z kremówką i esencją
waniliową tak, by powstała gęsta masa.
Żelatyną rozpuścić we wrzątku, wystudzić i wymieszać z przygotowanym wcześniej kremem. Całością przekładać
czekoladowe blaty. Chłodzić 4- 12 godzin.
Czekoladę,
masło i kremówkę podgrzać tak, by powstała lśniąca masa. Ciasto polać polewą przed podaniem. Smacznego!