Wykonanie
Co można zrobić mając do dyspozycji: 2 miski, łyżkę i papilotki do muffinek? A do tego czające się na blacie pięknie dojrzałe figi?W mojej kuchni powstały muffiny kipiące
czekoladą. Z
figami, które poza pięknym wyglądem, dodały moim babeczkom cudnego aromatu. Było to nasze pierwsze spotkanie (z
figami, oczywiście), ale zakończyło się prawie tak, jak pierwsze spotkanie z moim mężem. Nie mogliśmy się rozstać - w obu przypadkach :)
Składniki:1,5 szkl.
mąki1/3 szkl. ciemnego
kakao1 szkl.
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szkl.
oleju1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii35 ml
espresso150 ml
mleka5 dojrzałych fig(zamiast
mleka i
espresso możesz dodać szklankę
kawy)Sposób przygotowania:W jednej misce wmieszaj składniki suche, w drugiej mokre.Połącz obie zawartości misek, aż do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami - do 3/4 wysokości foremki. Na wierzchu poukładaj pokrojone
figi - ja każdą
figę przekroiłam na 8 części i na każdą muffinkę wykorzystałam 2 cząstki.Piecz około 20 minut w 180 st.