ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja na świąteczny stół to drożdżowy makowiec- strucla z makiem. Jeżeli macie ochotę, do surowej masy makowej dodajcie pokrojone w kostkę jabłka lub posiekane orzechy i suszone bakalie. Będzie świetnie smakował posypany cukrem podrem, polany lukrem albo udekorowany masą marcepanową!
ciasto:
500 g mąki
50 g masła
15 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
250 ml letniego mleka
2 jajka
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, pozostały wymieszać z mąką. Do mleka dodać pastę drożdżową, wymieszać, dodać do mąki razem z jajkami i roztopionym, przestudzonym masłem. Wszystko wymieszać dłonią i dobrze wyrobić. Odłożyć do wyrastania na około 1,5 godziny, powinno podwoić swoją objętość (moje wyrastało prawie 3).
nadzienie:
600- 700 g masy makowej
2 białka
opcjonalnie: 50 g ulubionych bakalii
Białka ubić na sztywną pianę (możecie do nich dodać szczyptę soli, wtedy na pewno nie opadną). Dodać drobno posiekane bakalie i masę makową, delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części (z tych proporcji wychodzą 2 makowce), każdą z nich jeszcze na 5. Kolejno rozwałkowywać na grubość około 2 mm, tak, by długość była 3 razy większa niż szerokość. Nakładać cienką warstwę masy makowej, zwijać w ruloniki i piętrowo układać w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce. Odstawić jeszcze na 20- 30 minut, by podrosło. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/12/makowiec-zawijany.html