Wykonanie
Moja propozycja na świąteczny stół to
drożdżowy makowiec-
strucla z
makiem. Jeżeli macie ochotę, do surowej masy makowej dodajcie pokrojone w kostkę
jabłka lub posiekane
orzechy i suszone
bakalie. Będzie świetnie smakował posypany
cukrem podrem, polany lukrem albo udekorowany masą marcepanową!
ciasto:500 g
mąki50 g
masła15 g świeżych
drożdży1/2 szklanki
cukru250 ml letniego
mleka2
jajkaDrożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru, pozostały wymieszać z
mąką. Do
mleka dodać pastę
drożdżową, wymieszać, dodać do
mąki razem z
jajkami i roztopionym, przestudzonym
masłem. Wszystko wymieszać dłonią i dobrze wyrobić. Odłożyć do wyrastania na około 1,5 godziny, powinno podwoić swoją objętość (moje wyrastało prawie 3).nadzienie:600- 700 g masy makowej2
białkaopcjonalnie: 50 g ulubionych
bakaliiBiałka ubić na sztywną pianę (możecie do nich dodać szczyptę
soli, wtedy na pewno nie opadną). Dodać drobno posiekane
bakalie i masę
makową, delikatnie wymieszać.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części (z tych proporcji wychodzą 2 makowce), każdą z nich jeszcze na 5. Kolejno rozwałkowywać na grubość około 2 mm, tak, by długość była 3
razy większa niż szerokość. Nakładać cienką warstwę masy makowej, zwijać w ruloniki i piętrowo układać w wysmarowanej
masłem lub
olejem keksówce. Odstawić jeszcze na 20- 30 minut, by podrosło. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Smacznego!