ßßß Cookit - przepis na Drożdzowe bez zagniatania

Drożdzowe bez zagniatania

nazwa

Wykonanie

Przepis ten jest w naszej rodzinie od zawsze, bo nikt nie miał nigdy ochoty zagniatać drożdżowego ciasta na święta a wszyscy je uwielbiają.
5 jajek
4 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
kostka tłuszczu
10 dag świeżych drożdży
zapach
bakalie
Jajka, cukier, rozpuszczoną kostkę tłuszczu i letnie mleko mieszamy trzepaczką. na wierzch kruszymy drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 5h (ja zostawiam zazwyczaj na całą noc). Następnie dodajemy mąkę, zapach i bakalie, mieszamy. Pieczemy ok 1h w zależności w jakiej formie w temp około 160 stopni. ZAWSZE WYCHODZI :)
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/04/drozdzowe-bez-zagniatania.html