ßßß Cookit - przepis na Szarlotka bez jajek

Szarlotka bez jajek

nazwa

Wykonanie

Szarlotka bez jajek, opcjonalnie wegańska, jeżeli skorzystacie z wersji z olejem roślinnym. Przyogotujecie ją łatwo- bez ręcznego wyrabiania, jak w przypadku kruchego ciasta- i dosyć szybko. Może spodoba się Wam też szarotka tatrzańska z jabłek układanych warstwami lub w wersji dietetycznej z mąką pełnoziarnistą i otrębami? :)
100 ml ciepłego mleka
50 ml oleju lub rozpuszczonego masła
4 łyżki cukru
400 g mąki ziemniaczanej
160- 180 g mąki pszennej
szczypta soli
Mleko miksować z cukrem i solą, aż do ich rozpuszczenia. Dolać olej, wymieszać, przesiać mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej. Miksować, stopniowo dosypując resztę mąki, aż ciasto będzie dawało wyrobić się ręcznie. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut.
5 dużych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2- 3 łyżki cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżka kaszy manny
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, zalać sokiem z cytryny, dosypać cukier, cynamon i kaszę, wymieszać.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej (na grubość około 1 mm). Z brzegu ciasta ułożyć jabłka i zwinąć w strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30- 35 minut w piekarniku rozgrznym do 240 stopni. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2013/04/szarlotka-bez-jajek.html