Wykonanie
Szarlotka bez
jajek, opcjonalnie wegańska, jeżeli skorzystacie z wersji z
olejem roślinnym. Przyogotujecie ją łatwo- bez ręcznego wyrabiania, jak w przypadku kruchego ciasta- i dosyć szybko. Może spodoba się Wam też szarotka tatrzańska z
jabłek układanych warstwami lub w wersji dietetycznej z
mąką pełnoziarnistą i otrębami? :)100 ml ciepłego
mleka50 ml
oleju lub rozpuszczonego
masła4 łyżki
cukru400 g
mąki ziemniaczanej160- 180 g
mąki pszennejszczypta
soliMleko miksować z
cukrem i
solą, aż do ich rozpuszczenia. Dolać
olej, wymieszać, przesiać
mąkę ziemniaczaną i połowę
mąki pszennej. Miksować, stopniowo dosypując resztę
mąki, aż ciasto będzie dawało wyrobić się ręcznie. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut.5 dużych
jabłek2 łyżki
soku z cytryny2- 3 łyżki
cukru2 łyżeczki mielonego
cynamonułyżka
kaszy mannyJabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, zalać
sokiem z cytryny, dosypać
cukier,
cynamon i
kaszę, wymieszać.Ciasto rozwałkować jak najcieniej (na grubość około 1 mm). Z brzegu ciasta ułożyć
jabłka i zwinąć w strudel. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30- 35 minut w piekarniku rozgrznym do 240 stopni. Smacznego!