Wykonanie
Witam WszystkichZa oknem wiosna, choć poranki jeszcze dosyć zimne, ale to nieo pogodzie dzisiaj będzie, a o małych szarlotkach. Na przepis na małe szarlotki sypane natknąłem się w pierszej książce Anny Starmach " Pyszne 25 ". Moje małe szarlotki nie są już sypane jak w przepisie Pani Ani, ponieważ postanowiłem zrobić ze składników po prostu masę, a tymczasem zapraszam Was do pieczenia.Składniki, które będą Nam potrzebne to:
Składniki na 12 małych szarlotek10
jabłek2 łyżki
soku z cytryny200g
mąki pszennej200g
kaszy mannej200g
cukru200g
masłacynamonObrane
jabłka ścieramy na tarce po czym dodajemy
sok z cytryny.
Pozostałe składniki czyli
mąkę,
kaszę manną,
cukier i
masło łączymy razem i ucieramy na jednolitą masę.
Do pieczenia wykorzystamy formę na babeczki, którą na początek nasmarowujemy
masłem. Na spodzie kładziemy wartswę ciasta,po czym warstwem
jabłek.
Wartswę
jabłek posypujemy
cynamonem, po czym zakrywamy warstwą ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanegodo temperatury 200 stopni na około 20 minut.