Wykonanie
Miałam do tych małych pysznych szarlotek zrobić jeszcze sos
waniliowy, ale zrezygnowałam ze względu na te małe potworki, którymi są kalorie ;-)Szarlotki robi się expresowo, przepis z książki Ani Starmach " Pyszne 25 ".składniki ( 12 małych szarlotek ):5
jabłek1 łyżka
soku z cytryny100 g
mąki pszennej100 g
kaszy mann y100 g
cukru ( ja dałam 80 )100 g
masłaprzygotowanie:
Jabłka obrałam, starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z
sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu wymieszałam
mąkę,
kaszę mannę i
cukier.
Masło pokroiłam na mniejsze kawałeczki.Do foremek na muffinki ( wcześniej wysmarowanych
masłem i obsypanych
bułką tartą ) nakładałam płaską łyżkę suchych składników, na wierzchu kładłam kilka małych kawałków
masła, na to 1 - 2 łyżki
jabłek (
jabłka delikatnie ugniatałam łyżką ), na
jabłka kolejną, cienką warstwę mieszanki suchych składników i na wierzchu po kilka małych kawałeczków pozostałego
masła.Piekłam 20 minut w temp. 200 stopni.Zalecane było po upieczeniu pozostawić je w foremkach do wystygnięcia wówczas łatwiej można je wyjąć bez uszkodzenia, no ale ja nie mogłam się doczekać i wcinałam już chwilę po wyjęciu z piecyka. Ciepłe smakują bosko! Może kiedyś skuszę się na ten sos
waniliowy ;).
Smacznego. :))