Wykonanie
Składniki:35 dag
płatków lazanii10 dag
chudego boczku2 ząbki
czosnku1
cebula2 szklanki
bulionu2 łyżki
oliwy30 dag mielonej
wołowiny2
puszki pomidorów w zalewie bez skórkipół szklanki
oreganopół szklanki
tymianku5 łyżek
masła3 łyżki
mąki600 ml
mlek25 dag
mozzarelli6 dag
parmezanugałka muszkatołowasól i
pieprzPrzygotowanie: ( 40 minut)Pokrój
boczek na małe kawałki, wrzuć na rozgrzaną
oliwę, po chwili dodaj posiekany
czosnek i
cebulę, smaż, mieszając 3 minuty, dołóż
mięso mielone i smaż jeszcze 5 minut.Całość zlej
bulionem, dodaj
pomidory z puszki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 45 minut, przypraw.Na beszamel: rozpuść 3 łyżki
masła, wsyp
mąkę, smaż minutę, wlej
mleko, podgrzewaj aż sos zgęstnieje, przypraw.Naczynie natłuść, ułóż warstwę
makaronu, kilka łyżek
mięsnego sosu i beszamelu, warstwę plastrów
mozzarelli, posyp
parmezanem, układaj na przemian, aż wykorzystasz wszystkie składniki, na wierzchu powinny być
sery, posyp je wiórkami
masła.Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180'C, zdejmij pokrywkę, piecz jeszcze 15 minut, od razu podawaj.